Skip links

Wat is een prothese?

Wat is een prothese en een plaatje?

Een tandprothese vervangt ontbrekende tanden. Als alle tanden ontbreken, noemen we het een kunstgebit.

De prothese kan uit één stuk worden gefreesd, of traditioneel vanuit was worden omgezet naar kunststof. Afhankelijk van het aantal ontbrekende tanden en de conditie van het resterende tandvlees, kunnen er verschillende soorten tandprotheses zijn. Hieronder meer over deze soorten tandprotheses.

Verschillende tandprotheses:

- Volledige prothese: Dit type vervangt alle tanden in de boven- en/of onderkaak. Het wordt ondersteund door het tandvlees en het bot van de kaak.

- Partiële prothese: Als slechts enkele tanden ontbreken, kan een partiële prothese worden gebruikt. Dit zogenaamde ‘plaatje’ wordt bevestigd aan de overgebleven natuurlijke tanden met behulp van haakjes of andere bevestigingsmiddelen.

- Implantaat gedragen prothese: In sommige gevallen kunnen implantaten worden gebruikt om de prothese te ondersteunen. Implantaten zijn titanium schroeven die in het kaakbot worden geplaatst, en de prothese wordt hierop bevestigd. Dit biedt meer stabiliteit en comfort.

Het proces

Het proces omvat meerdere stappen, waaronder het nemen van afdrukken van de mond, het ontwerpen en vervaardigen van de prothese in een tandtechnisch laboratorium, en het aanpassen van de prothese aan de mond van de patiënt voor een goede pasvorm en comfort.

Het dragen van een tandprothese kan enige aanpassing vergen, zowel wat betreft het spreken als het eten. Regelmatige controles bij de tandarts zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de prothese goed blijft passen en functioneren.

Benieuwd wat wij voor je kunnen doen?
Neem vrijblijvend contact met ons op!

Benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Neem vrijblijvend contact met ons op!